ABD'de Okullar Linux'a Dönüyor
2005/08/09
09.08.2005 02:09 - Indiana'da okullarda Linux işletim sistemi kullanılması ve öğrencilere bu sistem üzerinden eğitim verilmesi kararı alındı. Proje kapsamında 300 bin bilgisayara Linspire işletim sistemi yüklenecek. Bugün dünya genelinde kullanılan kişisel bilgisayarların yüzde 90'ında Windows işletim sistemi yüklü. Bill Gates'in yönetiminde yola devam eden ve en büyük başarısının uyguladığı pazarlama stratejisi olduğu ileri sürülen Microsoft, her ne kadar büyük bir pazar payına sahip olsa da zorlayan işletim sistemleri var.
Bunlardan en önemlisi Linus Torvalds'ın tohumlarını attığı Linux. 400'den fazla türevi bulunan Linux işletim sistemi, sunucu sistemlerdeki başarısı ve kararlılığı ile kendini kabul ettirmiş durumda. Her ne kadar Linux'un Microsoft'a değil, Unix'e rakip olduğu, masaüstünde yaygınlaşması için biraz zamana ihtiyaç olduğu kabul edilse de, son kullanıcıları Linux'a yönlendirmek için çalışmalar yapılmakta.
Okulda Linux'la tanışacaklar
Gün geçmiyor ki, çeşitli ülkelerde, okullarda, kamu kurumlarında veya bankalarda Linux işletim sistemine geçiş kararı alındığını okumayalım. Son gelen haberlerden biri, Amerika'nın Indiana Eyaleti'nden. Indiana'da yüksek okullardaki bilgisayarlara Linux işletim sistemi yüklenmesi ve öğrencilere bu sistem üzerinden eğitim verilmesi kararı alındı. Bu çerçevede, Linux temelli bir işletim sistemi olan Linspire şirketi ile anlaşma yapıldı. 3 yıl sürecek bu proje kapsamında toplam 300 bin bilgisayara Linspire işletim sistemi yüklenecek. Bu kararın alınmasındaki en önemli etken, maliyet. Windows işletim sistemi ile Microsoft Office yazılımlarının yüksek maliyetli oluşu, açık kaynaklı Linux türevi yazılımlara yönelişi hızlandırıyor.
Yazılım maliyetinden tasarruf
Lindows işletim sistemiyle birlikte bilgisayarlarda, internet güvenlik yazılımları, kablosuz ağ (Wi-Fi) yazılımları, anında mesajlaşma yazılım çözümü (MSN, ICQ, AOL uyumlu), dijital müzik uygulamaları, dijital fotoğraf yönetimi yazılımı ve web yayıncılığı araçları ücretsiz yüklenecek. Diğer yandan, Linux kullanıcıları Microsoft Office yazılımını aratmayan Star Office ve OpenOffice gibi yazılımları internetten ücretsiz indirip kullanabiliyorlar. Microsoft Office yazılımı Türkiye'de 509 USD + KDV'den (792,22 YTL) satılıyor.
Uyum sorunu aşılırsa olacak
Türkiye'de Linux'a yönelişin önündeki en büyük engellerden biri, genelde Windows tabanlı tasarlanan yazılımların Linux'ta çalışmaması. Bir çok internet uygulaması, ilk etapta Windows'a uygun olarak tasarlandığı için, Linux sürümünün çıkması gecikebiliyor. Ayrıca iş hayatında yoğun kullanılan bir çok yazılımın da Windows temel alınarak tasarlanması, Linux'un yaygınlaşamamasında etkili. Son olarak belirtelim ki, Türkiye'de açık kaynaklı işletim sistemi Linux'a emek veren pek çok oluşum var. Hepsi de, yazılım maliyetlerinin en aza indirilmesi ve özgür yazılım için mücadele veriyor. http://www.linspire.com - Melih Bayram Dede, 9 Ağustos 2005, Yeni Şafak.
posted by gildorx @ 8/09/2005 02:09:00 ÖÖ,